Efedrin

SEK 1500

Beskrivning

Vad är Efedrin (ephedrine hydrochloride)?

Efedrin (ephedrine på engelska) är en alkaloid som ursprungligen isolerades från Efedra-växten (Ephedra vulgaris). Växtversionen har använts i tusentals år i Kina och Asien, där den går under namnet Ma Huang. Idag tillverkas dock efedrin också syntetiskt.
Efedrin används och har använts för många olika saker över tid, inklusive för aptitundertryckning, ökad koncentration, stimulanser, olika nässprayer, hostmedicin och många andra saker. Efedrin har en kemisk struktur som påminner om amfetamin och metamfetamin.

Hur fungerar Efedrin?

Efedrin är det som kallas ett sympatomimetikum eftersom det påverkar det sympatiska nervsystemet. Efedrin verkar främst genom sin effekt på noradrenalinreceptorer och adrenerga receptorer, där det orsakar att noradrenalin inte absorberas igen av nervcellerna och förblir i den synaptiska klyftan mellan nervcellerna. Samtidigt har efedrin förmågan att korsa blod-hjärnbarriären och har därför en CNS-stimulerande effekt.
Efedrin har både dilaterande och sammandragande effekter på olika vävnader i kroppen, vilket också är anledningen till att det har använts för många olika medicinska ändamål. Efedrin har en vasokonstriktiv effekt, det vill säga en kontraktil effekt på blodkärlen. Detta är anledningen till att efedrin tidigare har använts i nässpray, eftersom det har en sammandragande effekt på blodkärlen i näsan.
Samtidigt har efedrin en utvidgande effekt på bronkierna och en hämmande effekt på utsöndringen av bronkialkörtlar, varför efedrin har en gynnsam effekt vid hosta och astma. En annan mycket signifikant effekt är efedrinets effekt på lipolys (fettförbränning) i fettceller. Det är med goda skäl att efedrin har använts i stor utsträckning i olika dietpiller eftersom efedrin faktiskt fungerar. Efedrin påverkar inte bara fettförbränning direkt, det höjer också kroppstemperaturen och har en aptitdämpande effekt.

250 tabs

Dosering:

1-3 tabletter (30-90mg) 1-3 gånger per dag fördelat över dagen. Intas med fördel direkt på morgonen på tom mage och innan dina träningspass.
Var uppmärksam att tar man tabletten för sent så kan man få problem med att somna relativt tidigt på kvällen.